Искаш Кола? Позвъни 0700 456 45
0
media

Как да караме по-икономично

Преди всичко трябва да да премахнете всякакъв ненужен товар от автомобила, например веригите, детски играчки които седят неизползвани в багажника, всички бутилки чашки и пликчета пълни с ненужни вещи.

Същото важи и за отвън. Ако е възможно, свалете багажника на покрива, защото той се отразява негативно на аеродинамиката.


Поддържайте автомобила добре измит. Проверявайте дали всички въздуховоди са чисти, добре дишащият двигател работи много по-ефективно.

Гумите на автомобила също имат пряко влияние върху разхода на гориво на автомобила. Проверявайте често налягането в тях и се съобразявайте с общото правило, че колкото по-високо е то, толкова по-ниско е съпротивлението на търкаляне и толкова по-малък е разходът на гориво на автомобила. В същото време винаги се съобразявайте с препоръките и предписанията на производителите на автомобила и гумите. Имайте предвид, че прекалено високото налягане може да ви спести известно количество гориво, но това може да се отрази негативно на работата на окачването, да причини преждевременно износване на протектора и да влоши стабилността и комфорта на автомобила.

"Никога не забравяйте да смените своевременно летните и зимните гуми на своя автомобил. Използването на зимни гуми през лятото увеличава разхода на гориво.

                                                           

Спиране

Всяка употреба на спирачките означава загуба на част от енергията, получена от изгарянето на горивото в двигателя на автомобила. Винаги бъдете внимателен, следете заобикалящата ви пътна обстановка и прибягвайте възможно най-рядко до ненужна употреба на спирачките. Когато се спускате по наклон, използвайте двигателя и предавателната кутия за поддържане и намаляване на скоростта, вместо да изключвате от скорост и да спирате със спирачките. При използване на моторната спирачка консумацията на гориво е нулева, докато при избор на неутрална предавка двигателят изразходва гориво, работейки на празни обороти. 

Ускоряването е друг важен фактор с влияние върху разхода на гориво.

Ако не се налага да ускорите бързо, не натискайте изцяло педала на газта. В повечето случаи е достатъчно само леко натискане. При движение на равен път без наклон можете да преминете на по- висока предавка още при 2000 об/мин. Вижте как работят автоматичните трансмисии и се опитайте да почувствате работата на двигателя. Като цяло по-спокойното и примерено каране, е ключово за постигане на нисък разход на гориво. Не бъдете агресивни зад волана и следете останалите участници в движението. Предвиждайте пътните ситуации с няколко хода напред за да си осигурите време за реакция, плавно намаляване на скоростта и плавно ускорение. Не забравяйте и следното важно условие - икономичното шофиране не трябва да бъде в конфликт с безопасното шофиране!


Коментари: 0
Няма коментари
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*